Gejming industrija u Srbiji beleži kontinuiran rast i razvoj

Gejming industrija Srbije prihodovala je prošle godine više od 175 miliona evra, što je 17 odsto više nego 2022. godine, navodi se u istraživanju Asocijacije industrije video-igara Srbije.

Anketa čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije pokazuje, međutim, i da su kao najveći izazovi u ovoj industriji istaknuti nedostatak finansijskih mogućnosti, visoki porezi i složene birokratske procedure.

Od 2017. do danas domaća gejming industrija beleži kontinuiran rast i razvoj, što je naročito značajno imajući u vidu da je 2023. godinu obeležila globalna nestabilnost u mnogim industrijama, pa tako i u gejmingu, istakao je Mihajlo Jovanović Džaril, direktor Asocijacije industrije video igara Srbije. On je poručio da istraživanje koje su sproveli ima za cilj da svim relevantnim akterima u ovoj industriji, ali i donosiocima odluka, prikažu potencijal tog sektora.

Među promenama koje se u ovom sektoru beleže jeste rast zaposlenih u odnosu na 2022. godinu – od čak 98 odsto, te se procenjuje da trenutno u Srbiji radi 4.300 gejming profesionalaca. Međutim, među njima je značajan deo onih koji su se doselili iz Rusije, Ukrajine i Belorusije. Menadžer za digitalna rešenja, startape i inovacije za Jugoistočnu Evropu u konsultantsko-revizorskoj kompaniji PwC Srbija Miloš Erić kazao je da gejming industrija Srbije najviše izvozi u SAD, Veliku Britaniju i Nemačku.

Domaća gejming industrija, uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, uspela je i da očuva stabilnost i da poveća prihode i broj zaposlenih, rekao je Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije. Istakao je da godišnji izveštaj pokazuje da čak 57 odsto ovih kompanija razvija originalne proizvode, kao i da su igre proizvedene u Srbiji kupljene ili preuzete više od sto miliona puta.

Iz Asocijacije industrije video igara Srbije navode da 28 odsto zaposlenih u ovom sektoru čine žene, koje zauzimaju čelne pozicije u polovini timova. Istraživanje je pokazalo i da top tri oblasti po broju zaposlenih u industriji čine programiranje, umetnička zanimanja i kontrola kvaliteta, te da u ovoj godini imaju potrebu za skoro 500 novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik